Loopbaancoaching of persoonlijke coaching begint met een vrijblijvend kennismakings- en intakegesprek. Wie is Olivier als coach, wat is zijn werkwijze en wat zou een coachingstraject kunnen bieden? Wat kan je van coaching verwachten? En wie ben jij? Wat is je vraagstuk en welke thema’s spelen daarbij een rol? Wat weet je al wel en wat nog niet over jezelf? Wat is nu precies je vraag?
Soms gaan de vragen diep, die je jezelf stelt. Je hebt weinig gevoel of contact meer met wat je nou écht wilt in je werk en in je leven. Als je denkt aan waar je energie van zou krijgen, dan blijft het leeg in je hoofd. En je hebt weinig overtuiging bij wat je kan, wat je te bieden hebt. Laat staan dat je kan bedenken welke stappen je op de arbeidsmarkt zou kunnen zetten. Een ongemakkelijk gevoel van doelloosheid, dat tot verlamming kan leiden. Niet in beweging komen omdat je gewoon niet weet waar te beginnen.
Dit type vraag kan je een oriëntatievraag noemen, die met een grondige heroriëntatie op je mogelijkheden kan worden beantwoord. Loopbaanadvisering is dan de basis van het coachingstraject. Eerst maar eens weten wie je bent, wat je kan en wat je wilt, de klassieke ingrediënten van loopbaanadvisering.
Meer weten over Loopbaanadvisering?
Het kan in de intake ook duidelijk worden dat je in de basis eigenlijk best goed weet wat belangrijk is in een volgende stap in werk. Je weet op zich waar je goed in bent en wat je talenten en competenties zijn. Je voelt een verlangen om een verandering door te voeren en je hebt daar volop ideeën en gedachten over. Alleen is het nog lastig om het echt concreet te maken. Zijn er wel functies te bedenken die dát bieden wat je zoekt? En hoe heten die dan? En bij welke organisaties zijn die te vinden?
Loopbaancoaching kan je helpen om in een aantal stappen precies te weten wat je wilt en waar op de arbeidsmarkt dat te vinden is. Het leidt tot het vaststellen van je eigen ‘product-marktcombinatie’. Dat klinkt heel zakelijk, maar daar komt het uiteindelijk op neer: weten wat je product is en weten wie de marktpartijen zijn die belangstelling voor je hebben.
Benieuwd hoe loopbaancoaching eruit kan zien?
De kennis is er, je hebt de competenties die worden gevraagd en je wordt gewaardeerd om wat je doet in je werk. En toch merk je dat je méér uit jezelf zou willen halen dan nu het geval is. Dat komt misschien ook uit de gesprekken die je met je manager voert. Het zit hem niet persé in het werk zelf dat je doet, want daar beleef je plezier aan. Maar je merkt dat je regelmatig tobt met onzekerheid, een gebrek aan zelfvertrouwen. Of je ervaart niet goed uit de verf te komen, dat anderen je links en rechts passeren in teamoverleggen bijvoorbeeld. Je zou wel wat assertiever willen zijn, maar krijgt dit niet goed voor elkaar.
Voorbeeld uit mijn coachpraktijk illustreert wat er kan spelen in dit type vraagstukken:
Een financieel expert van een bank, begin 30, meldt zich bij mij. Zijn manager heeft hem aangemoedigd om contact met me op te nemen voor een kennismaking.
Hij heeft van zijn manager de feedback gekregen dat hij een krachtiger optreden kan laten zien in gesprekssituaties met klanten. En zich zo als expert meer te positioneren. Als hij samen met een accountmanager op bezoek gaat bij een bedrijf, om te praten over een verstrekking van een financiering bijvoorbeeld, dan stuit hij nog wel eens op flinke weerstand van de klant. En dan merkt hij dat hij ineenkrimpt, zich klein maakt en zich uit het veld laat slaan.
Zonde, zegt zijn manager, want hij heeft feitelijk gezien alle argumenten in handen om een stevig antwoord te kunnen geven. Dus wat gebeurt er daar aan tafel? Ga eens aan de slag met Olivier, de coach die je hier wellicht bij kan helpen, zo was de aanmoediging van de manager. Vanuit zorg en vanuit een oprechte intentie om deze financieel expert een belangrijke ontwikkeling te laten doormaken.
In een aantal coachingssessies is met name gewerkt aan thema’s als zelfbeeld, gezin van herkomst, opvoeding, zelfvertrouwen en automatismen in de gedachtenvorming. Na afloop van het coachingstraject weet hij zichtbaar steviger zakelijke gesprekken te voeren.
Het lastige van stress- en burn-outklachten is dat ze vaak heel geleidelijk en bijna onmerkbaar binnensluipen. Maar op een gegeven moment beginnen ze zich te openbaren, misschien wel door feedback van je partner, van collega’s of van je manager.
Je meldt je misschien wat vaker ziek, om even bij te komen en de spanning er wat af te halen. Of je merkt dat je vaker geïrriteerd bent en dat je kan uitvallen, tegen collega’s of thuis tegen je partner. Je werkt hard en maakt lange dagen, langer dan je eigenlijk van plan bent. En toch komt er minder uit je handen dan je zou willen. Je valt moeilijk in slaap, slaapt onrustig of wordt erg vroeg in de ochtend al wakker en kan dan niet meer slapen. Dan start al het piekeren, wat soms een hele dag kan doorgaan en je niet makkelijk kan stopzetten. Het boeit je allemaal steeds minder, wat je doet in werk, het lijkt zo zinloos. En je gevoel van eigenwaarde heeft daar ook sterk onder te lijden. Al met al ervaar je in een vicieuze cirkel te zitten.
Hoe kom je daar uit? Hoe weet je weer grip op je leven te krijgen en tot rust te komen?
Persoonlijke coaching gericht op burn-out preventie kan daarbij helpen.
olivier@sartoriuscoaching.nl
+31 (0)6 53 37 73 13
Of vul het contactformulier in.