De kennis is er, je hebt de competenties die worden gevraagd en je wordt gewaardeerd om wat je doet in je werk. En toch merk je dat je méér uit jezelf zou willen halen dan nu het geval is. Dat komt misschien ook ter sprake in de gesprekken die je met je manager voert.
Het zit hem niet in het werk zelf dat je doet, want daar beleef je plezier aan. Maar je merkt dat je regelmatig tobt met onzekerheid, een gebrek aan zelfvertrouwen. Of je ervaart niet goed uit de verf te komen, dat anderen je links en rechts passeren in teamoverleggen bijvoorbeeld. Je zou wel wat assertiever willen zijn, maar krijgt dit niet goed voor elkaar.
Persoonlijke coaching kan je hierbij helpen.
Een coachingstraject kent een bepaalde gelaagdheid, die hieronder wordt beschreven. Iedere laag kent bijbehorende oefeningen en methodieken.
Lees verder om een idee te krijgen van Persoonlijke coaching.
De eerste ‘laag’ waarin wordt gewerkt in coaching, is de laag van het persoonlijk mechanisme. Wat maakt dat je doet wat je doet, dat je reageert zoals je reageert? Hoe komt het dat de ene mens stress ervaart en de ander niet in eenzelfde situatie. Wat speelt er in de situaties waarin je effectiever of daadkrachtiger zou willen optreden? Wat gebeurt er met jou in zo’n situatie? Wat doe je (nog) niet wat je wel zou willen doen? Of wat doe je (nog steeds), wat je niet meer zou willen doen?
Persoonlijke mechanismen kan je al een heel mensenleven bij je hebben. De coaching is erop gericht om ze te herkennen en ze aan te nemen. Wat hebben ze voor je betekend, wanneer zijn ze belangrijk geweest?
En wat heb je aan alternatieven tot je beschikking, die mogelijk bijdragen aan een grotere persoonlijke effectiviteit in het hier en nu?
Methodieken die worden gebruikt zijn onder andere:
De tweede ‘laag’ van de coaching is de laag van de interactie. Wat gebeurt er tussen jou en de ander, als gevolg van jouw eigen mechanismen? Op welke manier wordt dat wat de omgeving van jou ziet bepaald door jouw mechanismen? Op welke manier zou je dat willen veranderen?
Je wordt je gewaar van de lading, de energie die je met je woorden meegeeft aan de ander. En je leert ontdekken wat daar wel of niet werkbaar in is. Welke formulering kan je gebruiken om inhoudelijk hetzelfde te zeggen, maar qua vorm veel effectiever?
Methodieken die worden gebruikt in dit stadium:
Een volgende stap kan systemisch werken zijn. Dan wordt in een aantal stappen onderzocht en uitgewerkt hoe de interactie is in bijvoorbeeld het gezin van herkomst of binnen het team of de afdeling op het werk. Deze methodiek kan extra inzichten geven in achterliggende aspecten van je persoonlijke vraagstuk, aan de hand van gevoelens en attitudes van de verschillende groepsleden ten opzichte van elkaar en ten opzichte van de situatie. Wat maakt dat je keer op keer in een conflictsituatie belandt binnen een bepaalde groep? Wat speelt daar aan interactie en op welke manier kan je hierin verandering brengen?
Ontwikkelgerichte coaching kan worden afgerond met het opstellen van een Persoonlijk Actieplan.
Hierin worden inzichten en conclusies op een rij gezet, met een vertaalslag naar praktische toepassing van actiepunten in de dagelijkse praktijk.
Ook kan een ‘terugkommoment’ worden ingepland, meestal in de vorm van een telefoongesprek. In dit gesprek wordt nog eens geëvalueerd hoe het is gegaan om het geleerde in praktijk te brengen.