Loopbaanadvisering is altijd maatwerk.
De intake maakt duidelijk wat precies je vragen zijn als het gaat om de volgende stap in je loopbaan.
Vanuit de ervaring met vele honderden cliënten tot nu toe kan een aantal stappen worden benoemd die bewezen effectief zijn. Effectief als het gaat om het ontdekken van een nieuwe focus in je loopbaanontwikkeling. Daarbinnen worden accenten gelegd die voor jou belangrijk zijn. En daarmee kan het aantal coachingssessies enigszins variëren.
Hieronder vind je een overzicht van de mogelijke stappen.
Wat heb je in huis door de weg die je al hebt afgelegd in je leven tot nu toe? Waarover kan je beschikken als het gaat om bijvoorbeeld vaardigheden, competenties, kennis, expertise en stijl van werken? Wat zijn eerder gemaakte keuzes in je leven en wat zeggen die voor de toekomst?
Hoe?
Waar sta je nu? Wat zijn je belangrijkste eigenschappen en waar ligt jouw verdere ontwikkelbaarheid? Wat zijn je drijfveren, interesses en belangstelling? Wat is van waarde als het om toekomstig werk gaat? Welke werkzaamheden en taken vind je interessant en welke sectoren hebben jouw belangstelling?
Hoe?
Bij vraagstukken met een diepere thematiek wordt ook wel de methodiek ‘werken met je levensverhaal’ ingezet, ofwel het schrijven van de eigen biografie. Thema’s zoals vertrouwen in het eigen kunnen, gedragspatronen, zingeving of verlangen worden op een diepere laag aangepakt. Dat kan gewenst zijn als er weinig contact is met wie je in de kern bent en wat je werkelijk wilt in het leven.
Het biografisch werken geeft gerichte begeleiding bij het leren omgaan met de balans tussen wat de buitenwereld van je ziet en wat er vanbinnen echt speelt. En bij het gaan staan voor de eigen verantwoordelijkheid. Het wordt niet alleen duidelijk wat de nieuwe koers is in je (professionele) leven, maar je leert hoe het mechanisme werkt van het bepalen van de nieuwe koers. Zo is deze vorm van coaching ‘futureproof’; op enig moment later in je leven kan je de stappen zelfstandig nog eens herhalen.
Hoe?
De conclusies uit de eerste coachingssessies worden verder uitgewerkt en vertaald. Daarbij wordt goed gekeken wat jouw thema’s zijn en wat aanvullend kan worden verhelderd om een goed beeld te vormen van wat je zou willen in werk.
Je werkt toe naar een ideaalplaatje, of liever gezegd een ‘optimaalplaatje’. Wat zou het meest inspirerend zijn om als volgende stap in werk te gaan doen? Als jij aan de tekentafel zou staan en jouw eigen nieuwe baan zou uittekenen, hoe ziet het plaatje er het liefste uit? En welke praktische uitgangspunten zijn ook van belang, om rekening mee te houden? Vandaar het woord optimaal in plaats van ideaal.
Hoe?
Mogelijke onderdelen
Je eigen optimaalplaatje vormt de basis van de oriëntatie op de daadwerkelijke arbeidsmarkt. Welke functies sluiten aan bij wat je zoekt? En welke organisaties hebben deze functies in huis? Welke branches of typen organisaties vormen jouw persoonlijke arbeidsmarkt?
Hoe?
Mogelijke onderdelen
Het is eerder regel dan uitzondering dat er tijdens deze coaching persoonlijke aandachts- en ontwikkelpunten duidelijk worden. Vooral de persoonlijkheidstests kunnen duidelijk maken waar je kracht zit, maar ook waar je nog aan kan werken. Om zo je persoonlijke effectiviteit in werk te vergroten.
Parallel aan de loopbaancoaching kan hieraan aandacht worden besteed.
Zo wordt de start in een nieuwe functie of interne loopbaanstap een heel bewuste, inclusief persoonlijke thema’s die je direct in de samenwerking met je nieuwe manager kan inbrengen.
Nieuwsgierig hoe dit type coaching eruit ziet?